Engineering Drawing 1st Year, Common For All Trade

0 Comments

ITI Engineering Drawing 1st Year, Common For All Trade SET -1

1. Which of the following is not a Type of quadrilateral.
a) Rectangle
b) Square
c) Rhomboid / Parallelogram
d) Circle

Answer: D

2. In a square how many angles are at right angles.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: D

3. If an angle which is less than 90° is called an ______
a) Right angle
b) Obtuse angle
c) Straight angle
d) acute angle

Answer: D

4. If an angle which is more than 90° is called an ______.
a) Right angle
b) Obtuse angle
c) Straight angle
d) Acute angle.

Answer: B

5. When the sum of the two adjacent angles is equal to 180o, are Called _________.
a) Supplementary angles
b) Obtuse angle
c) Straight angle
d) Acute angle.




 

Answer: A

6. Sum of the three angles in a triangle is (interior angles) equal to ________.
a) 180°
b) 90°
c) 360°
d) 120°
Answer: A

7. ______ is a triangle having all the three sides equal.

a) Isosceles triangle
b) Scalene triangle
c) Equilateral triangle
d) Right angled triangle
Answer: C

8. The side opposite to right angle in Right angled triangle is called ____.

a) Adjacent side
b) Hypotenuse
c) Opposite side
d) Line

Answer: B

9. In a _____ opposite sides are equal and parallel. Opposite angles are also equal.
a) Rectangle
b) Square
c) Parallelogram
d) Circle

Answer: C

10. Continuous thin, line are used for _________.

a) Hidden outlines
b) Cutting planes
c) Center line
d) Dimension lines

Answer: D




12. The line given below is used for_______.


a) Long-break line
b) Cutting plane
c) Censorial lines
d) Out lines of adjacent parts

Answer: A

13. The line given below is used for_______.


a) Hidden outlines
b) Cutting planes
c) Hidden edges
d) Dimension lines

Answer: B

14. The line given below is used for_______.

a) Long-break line
b) Cutting plane
c) Center lines
d) Out lines of adjacent parts

Answer: C

15. Which line is used for drawing visible outlines and visible edges

a) Long-break line
b) Dashed thick
c) Continuous thick line
d) Chain thick

Answer: C



Leave a Comment

Your email address will not be published.